ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τίτλος: ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ - Η Δομή της Σκέψεως
Συγγραφεύς: Νικόλαος Χ. Κουνδουράκης
Θέμα: Λογική, Φιλοσοφία, Γλωσσολογία.
Εάν υποθέσουμε ότι γεννιόμασταν νωρίτερα της γενέσεως του σύμπαντος, θα είχαμε την γνώση του γίγνεσθαι. Εφόσον όμως η γέννηση μας λαμβάνει χώρα σε έναν κόσμο ο οποίος προϋπάρχει, αναγκαστικά εισερχόμαστε σε έναν αινιγματικό λαβύρινθο. Ο τρόπος να κινηθούμε προς το παρελθόν και να αποκωδικοποιήσουμε το γίγνεθσαι -άρα να χαρτογραφήσουμε τον Λαβύρινθο- είναι ο Λόγος, του οποίου μικρό τμήμα αποτελεί η ομιλία. Οι παρατηρήσεις επί του Λόγου, μας δίνουν τους κανόνες της Λογικής, βάσει της οποίας δημιουργούμε Λογισμικό. Λογισμικό είναι το σύνολο των σκέψεων μας, με τις οποίες πράττουμε/πραγματοποιούμε. Αν η αποκωδικοποίηση είναι καλή θα πράξουμε/πραγματοποιήσουμε αναλόγως καλά, αν όχι θα πράξουμε/πραγματοποιήσουμε αναλόγως κακά.
Εφόσον η δημιουργία του σύμπαντος είναι μαθηματικώς άρτια, είναι Σοφή. Διακρίνοντας τον τρόπο δημιουργίας του σύμπαντος, αντιλαμβανόμαστε την λογική με την οποία είναι δημιουργημένο, άρα την Σοφία. Τίποτα όμως δεν πραγματοποιείται από μόνο του, οπότε, δια της Σοφίας διακρίνουμε τον Δημιουργό, ο οποίος είναι Σοφός. Σοφός μόνον ο Πᾶν Γεννήτωρ Νοῦς, εμείς που φιλούμε την Σοφία δεν είναι δυνατόν να είμαστε Σοφοί, αλλά φιλόσοφοι.
Ποιες όμως είναι οι προϋποθέσεις να αντιληφθούμε τον Λόγο, οπότε δια της Λογικής να δημιουργήσουμε ορθό Λογισμικό; Ποιο βασίλειο του εαυτού μας -από τα τρία- πρέπει να άρχει και ποια να άρχονται και γιατί; Ποιο από τα πέντε πολιτεύματα-χαρακτήρες πρέπει να κυβερνά το κράτος-κάρα (κεφαλή) -άρα και την χώρα-σώμα- μας και γιατί; Ποια είναι η διαφορά της Διανοίας από την Νόηση; Ποια η σχέση του Έλληνος Λόγου με το σύμπαν; Ποιος δημιούργησε τον Έλληνα Λόγο;
Το βιβλίο “ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΣ - Η Δομή της Σκέψεως”, βασισμένο στον Έλληνα Λόγο και τα αρχαία φιλοσοφικά μας κείμενα, συνοψίζει την φιλοσοφία σε 870 σελίδες δεικνύοντας την Δομή της Σκέψεως, με την οποία θα βρεθούμε σε θέση να αντιληφθούμε την Πραγματικότητα και τον Κόσμο ο οποίος βρίσκεται πίσω από αυτήν.
Το εν λόγω βιβλίο περιλαμβάνει πέρα από τον πρόλογο και την εισαγωγή, 6 εξίσου σημαντικά κεφάλαια, ήτοι:
(α) Στο πρώτο κεφάλαιο οριοθετείται εννοιολογικά ο "Λόγος" παράλληλα με την εκ βαθέων ανάλυση της λογικής και του ορθού λογισμικού.
(β) Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται 235 θεμελιώδεις έννοιες, η έννοια των οποίων έχει μετασχηματιστεί λανθασμένα ή και εκφυλιστεί με την πάροδο των ετών.
(γ) Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με την παιδεία και κατ' επέκταση τη δημιουργία της ιδανικής Πολιτείας.
(δ) Στο τέταρτο κεφάλαιο, από την άλλη, αναλύεται η Πολιτεία στην οποία δεν υπάρχει Άριστη αρχή.
(ε) Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύεται η τέχνη της Προπαγάνδας.
(στ) Στο έκτο κεφάλαιο αναλύεται η δομή και λειτουργία του οικονομικού συστήματός.